Loet Verhoeven had oog voor traditie

BLADEL – Dinsdagmorgen overleed Bladelnaar Loet Verhoeven. Hij was fysiotherapeut. Werken voor carnavalsvereniging De Muggezifters was zijn grootste liefhebberij.

Jan Smets 22-04-21, 19:12 Bron: ED

Toen Loet Verhoeven startte als fysiotherapeut was het pionieren, herinnert zijn echtgenote Mieke Verhoeven zich: ,,Loet moest zijn patiënten uitleggen wat fysiotherapie was.”

Zijn oorspronkelijke ambitie was sportleraar worden. Een blessure maakte die opleiding echter onmogelijk. Daarom switchte hij naar fysiotherapie. Na enkele jaren werken in zijn huis, kon hij in 1975 een eigen praktijkgebouw betrekken aan de Christinelaan.

,,Hij stond altijd klaar voor zijn patiënten. Dag en nacht werkte hij. Niets was hem teveel. Voor patiënten met een speciale zorgvraag haalde hij alles uit de kast”, vertelt zijn echtgenote.

Dorpsprins

In 1980 kwam carnavalsvereniging De Muggezifters in zijn leven, toen ze hem kozen als negende dorpsprins. In dat jaar, waarin hij als Prins Loet den Urste door het leven ging, ontsproot bij hem ook het idee om zijn voorgangers te verenigen in de Broederschap van Prinsen.

,,Hij werd meteen gebombardeerd tot voorzitter, secretaris en penningmeester in één persoon. Dat lag hem wel. Zo kon hij met ons het jaarlijkse spel van carnaval spelen. Loet gaf de groep alle ruimte voor lol en luim, maar uiteindelijk had en hield hij de touwtjes in handen. Na afloop was aan elke ceremoniële plichtpleging voldaan”, weet Pius Lemmens, zijn opvolger als prins van De Muggezifters. ,,Hij stond open voor verjonging en verandering, maar binnen de normen en waarden en met oog voor de carnavalstraditie. Loet zag ook de details. Als hij iets mis zag gaan, sprong hij in. Niet met verwijt, maar met hulp.”

Monument

De Bladelse carnaval zal ook zijn creatieve talent missen. Zijn naam blijft voor altijd aan het monument De Steek aan het Burgemeester van Houdtplein verbonden. Zonder zijn inzet zou het er nooit gekomen zijn.

Verhoeven ontwierp en werkte daarnaast mee aan prinsenwagens en carnavalskranten. Mieke Verhoeven: ,,Dat creatieve talent had hij van zijn moeder Fien van Hoppe. Die maakte zelf artistieke etalages voor hun schilderswinkel. Elke Koninginnedagoptocht wonnen de kinderen Verhoeven de eerste prijs. Ook Loet was creatief en secuur. Altijd alles tot in de puntjes. Vooral ten dienste van anderen. Grote maatschappelijke betrokkenheid. Dat was Loet.”

Loet Verhoeven werd 77 jaar. De afscheidsdienst is in familiekring